Cookie Consent by Free Privacy Policy website Výskyt zdobnatky lipové na stromořadí lip na hřbitově v Holicích. | Holice | město neznámé energie
Úvod > Infocentrum > Aktuality > 2024 > Výskyt zdobnatky lipové na stromořadí lip na hřbitově v Holicích.

Výskyt zdobnatky lipové na stromořadí lip na hřbitově v Holicích.

24. 7. 2024 |

Sdílet Facebook Twitter

Vážení spoluobčané,

v pátek 19. července kontaktoval pracovník Technických služeb Holice inspektorku Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského a informoval ji o výskytu černí na stromořadí lip v areálu městského hřbitova. Následující pondělí bylo provedeno šetření v areálu hřbitova.

Na místě bylo zjištěno, že v areálu hřbitova v Holicích roste velký počet lip (Tilia sp.) různého stáří, jednak ve stromořadí, ale i rostoucí jednotlivě. Lípy byly v jarním období napadeny mšicí zdobnatkou lipovou (Eucallipterus tiliae). Tato mšice škodila sáním na listech a produkcí medovice. Medovice je sladká tekutina, kterou vylučují na povrchu rostlin některé druhy hmyzu, především mšice a je bohatá na cukry a další látky. Medovicí byly pokryty celé listy z obou stran a začaly jimi prorůstat saprotrofní černě. Nejedná se o patogenní organismy, které by byly přímo závislé na hostitelské dřevině, ale škodí především tím, že překrývají svým černým myceliem asimilační pletiva a způsobují estetické škody. Černě produkují askospory, konidie anebo se rozšiřují fragmentací hyf. Šíří se hlavně vodou nebo vzduchem a mohou znečišťovat hroby v blízkosti těchto stromů. 

Výsledek šetření:

1) Chemická ochrana proti saprofytním černím se neprovádí.

2) Použití chemických přípravků proti mšicím, které jsou nebezpečné nebo zvláště nebezpečné pro včely, je v porostech navštěvovaných včelami a dále při výskytu medovice zakázáno podle § 51, zákona č. 326/2004 Sb., o rostlinolékařské péči a o změně některých souvisejících zákonů (dále jen „zákon“). Další omezení pro použití chemických přípravků na ochranu rostlin upravuje § 52 písm. b) zákona, na pozemcích, na nichž se nachází oblasti využívané širokou veřejností nebo zranitelné skupiny obyvatel. Mezi zranitelné skupiny obyvatel patří těhotné a kojící ženy, nenarozené děti, kojenci, děti a starší osoby.

Na základě provedeného šetření bylo konstatováno, že použití chemických přípravků v porostech lip na místním hřbitově je nereálné a představuje vysoké riziko pro obyvatele i životní prostředí.